Ревю на употребявания монитор Philips 234CL2SB

Колкото и мощен компютър да има човек, с колкото и високи параметри на конфигурацията да разполага – едно от най-важните неща във всяко PC си остава монитора.

В този материал ще разгледаме един качествен 23-инчов монитор втора употреба с разделителна способност Full HD. Philips 234CL2SB е един сравнително изгоден модел, предназначен за домашно използване. Главното му предимство пред останалите, представени на пазара модели е елегантният дизайн, тънкият корпус а като употребяван монитор вече и изгодната цена при покупка.

Технически характеристики на Philips 234CL2SB

Филипс 234CL2SB дебютира на пазара в средата на 2011 година, а първите модели се появават на българския пазар в началото на 2012 г. Дори 4 години по-късно спокойно можем да заявим че това е бюджетен домашен монитор от среден клас без изключителни параметри. Но дори като секънд хенд монитор, той и днес би вършил чудесна работа на много домакинства, потребители и дори офиси на малкия бизнес.

Максималната яркост на модела е 250 кд/кв.м. Поддържа се интерфейс HDMI, но липсва DVI порт, което може да се окаже спънка при ползването му за по-професионални цели.
Мониторът има красиво оформление на корпуса, освен това е много лек и за удобство се продава в картонена кутия с дръжка, за лесен пренос. В нея има блок за зареждане, кабел VGA, диск с програми и ръководство за използване.

Конструкция

Както при много други мултимедийни монитори, дизайнът на Philips 234CL2SB е изключително стилен и елегантен. Корпусът е направен от лъскава пластмаса има стабилна поставка, на която са разположени всички интерфейси. Със съвсем леко усилие е възможна промяната на ъгъла на наклон на дисплея, а дебелината на панела е наистина много малка. С тази си визия моделът на Филипс по нищо не може да бъде причислен към категорията 2-ра употреба монитори, ако предварително не знаем.

На поставката са разположени всички пултове за управление. Копчетата изглежда красиво, но затова пък са трудни за използване особено в тъмни условия.

Настройки

Екранният интерфейс на Philips 234CL2SB съдържа съвсем малко, но само полезни опции. Има страница за бърза смяна на установения режим на изобразяване, разширено меню, с помощта на което се регулира картината ръчно. Освен яркостта и контрастта, в потребителския режим може да се включи автоконтраст, а цветопредаването може да се коригира благодарение на яркостта на основните цветове или да се зададе цветова температура на изображението.

Тестване

За проверка на яркостта и контрастността на картината не са намалявани цветовите показатели: основният цвят е максимум (100/100/100), гамата 2.2, а реалната яркост е 30 кд/кв.м над заявената. Освен това панелът TN+Film осигурява дълбок черен цвят. Не могат да се кажат много добри неща обаче за равномерността на светлината и ъглите на видимост.

Различните профили с настройки носят имената Office, Photo, Movie, Game и Economy. Опциите Movie и Game, за разлика от останалите, активират автоконтраста, но за чистота на експеримента той не е включван. Оказва се, че всички профили ограничават яркостта и контрастността на картината. От цветовия обхват на дисплея също може да се очаква още, но предвид TN матрицата не можем да очакваме повече от това. А все пак този монитор втора ръка в момента се намира на ценови нива под 170 лв., така че нека не бъдем толкова взискателни към него.

С помощта на програмата Spyder3Elite мониторът е тестван при потребителски настройки с максимална яркост на основните цветове и контрастност 2.2. Резултатът е задоволителен, но нищо повече.

Philips 234CL2SB притежава всички качества, които се изискват за един домашен мултимедиен монитор: доста ярка и контрастна картина, бърза работа на матрицата и елегантен дизайн. Той има своите недостатъци, но определено ще бъде подходящ избор за всеки дом. В предвид ниската цена като употребяван продукт, той може да се превърне в хит за нискобюджетните потребители без особени изисквания.