Разумен избор на лаптоп или ултрабук

Много отдавна и безвъзвратно отминаха времената, когато мобилните и компактни лаптопи бяха луксозна и трудно достъпна покупка, защото от началото на 21-ви век те са наложиха като абсолютна необходимост. Всеки модерен човек или семейство отдавна има поне няколко различни джаджи като лаптоп, таблет и смартфон, с които не само да си улеснява бизнес задачите и отговорности, но и да се забавлява в Интернет или чрез мултимедия.

Ако до преди десетина години, съвременните преносими компютри бяха достъпни само за определени членове на обществото, то днес цените са им толкова достъпни, че всеки може да си позволи покупка на нов или употребяван лаптоп. Но в тази ниша се появиха продукти, които са от по-висок клас и за момента все още на висока и дори понякога неоправдана цена. Това са висок клас мобилни и ултра компактни джаджи, или така наречените ултрабук устройства. Цената им е доста по-висока поради няколко причини:
1. Първата и най-главна е, че за да се побере нов и мощен хардуер в доста по-тънко, компактно и леко шаси се използват само последните нисковолтажни процесори на Intel от 5то и 6то поколение Core i5, Core i7.
2. Другата причина се крие в масовото ползване на пъргави SSD устройства, които изцяло замениха морално остарелите твърди дискове HDD. Естествено SSD са доста по-скъпи в сравнение със стандартен въртящ се диск, но и носят много ползи за бързина и производителност на цялата машина.
3. Вложените материали в повечето случаи са доста по-качествени от тези, влагани в стандартните лаптопи от потребителски клас. Говорим за карбонови или алуминиеви шасита, IPS дисплеи, подсветки на клавиатурата, качествен звук и всякакви съвременни нововъведения.
4. Четвъртата основна причина идва разбира се и от техническите затруднения толкова мощен хардуер да се събере в малко и компактно шаси с дебелина около сантиметър. Това разбира се е съпроводено и с нововъведения в цялостното охлаждане на ултрабука.

Цената на модерните ултрабук машини през 2015 и 2016-та година също е значително по-висока, но като цяло няма да получите по-функционален продукт, а просто джаджа, която остарява със самото си дебютиране на пазара и цената й доста бързо би паднала, когато някой реши да продава своя употребяван ултрабук.

Един от най-важните въпроси, който си задава всеки пред дилемата дали да закупи модерен но скъп ултрабук е дали те са добро и практично решение за офис дейности или друг вид IT работа. Различията между тези модерни устройства на 21 век не са никак малко, макар че голяма част от населението все още смята, че единствената разлика е в дебелината между съвременните лаптопи и ултрабуците.

Първият минус на вторите джаджи е освен цената разбира се, е че те трудно се сервизират а обикновения потребител не може да направи ъпгрейд на хардуера толкова лесно. Това е доста неприятно, като вземем предвид факта, че ежемесечно на пазара се появяват все по-нови модели лаптопи и ултрабуци. А напоследък вече има и нова категория продукти с названието хибридни лаптопи или още 2-в-1 устройства, които съвместяват таблет и ултрабук в едно. Ако погледнем нещата по-прагматично ще осъзнаем, че основното и единствено предимство на днешните ултрабук машини е тяхното малко тегло и дебелина, но до тук свършва всичко. Естествено за хора, които са непрестанно на път това е изключително съществено, но пък хората с по-малък бюджет биха могли да потърсят употребяван лаптоп или ултрабук втора ръка.

Съвременните лаптопи обаче са далеч по-практични, удобни, функционални, макар и не толкова компактни, което ги прави идеално решение за работа. Техния плюс е, че имат много повече портове за включване на периферни устройства, CD или DVD записващо устройство и разбира се далеч по-изгодна цена.

Ако все пак сте по прагматичен потребител ви съветваме да помислите и изберете покупка на висок клас лаптоп втора употреба или дори да потърсите употребяван ултрабук, като така ще спестите доста сериозна сума. Такива употребявани устройства може да потърсите в много от българските фирми за рефюрбишед, обновена или употребявана техника. Например онлайн магазина на Квант Сървиз, Интерсервиз-20 или Ретро ПС Мания. Защото там са се „приютили” най-добрите и наистина достойни предложения от подобни устройства секънд хенд.

Ако пък сте се насочили към закупуването на нов ултрабук, то хвърлете едно око на големите фирми като Jar Computers, Unex.bg, PC Store или eMag.